Balatonkör - Siófok

Szombaton rendezték a világhírű B200 Balatonkerülő versenyt. Mivel erre a hatalmas erőpróbára csak a legalkalmasabbak vállalkozhattak, ezért a rendezőség a honi kerékpársport legjobbjait hívta meg a versenyre: Kanga, R0fike, Andor, Istyu, pROF, Obor, KissCADMan voltak a résztvevők.

A verseny rajta fél órát késett, amit fogjunk rá a versenyzőket lassan kiszolgáló pékségre. Ami persze nem igaz. Kísérőautók konvoja vezette fel a mezőnyt. Ennek élén a kisoroszlános versenyautóban Resuah és Messengerina buzdította, fényképezte a csapatot.

Kellemes bemelegítő tempóban teltek az első kilométerek az első hegyi szerpentinig. Ez kicsit megrostálta a mezőnyt. A Balaton melletti hatalmas hegyek ormáról gyönyörű kilátás nyílt a selymesen zöld színben pompázó magyar tengerre. Ezért Balatonaliga feletti hegyormon pár percre megtorpant a mezőny fele. Ezután jó iramban haladt a csapat.

A versenyzők érdekes atrakcókat is bemutattak menet közben. Hegyről lefelé, szembejövő forgalom ellenére is képesek voltak autókat megelőzni. Kangának arra is jutott ideje, hogy az egyik vasútátjáróban akrobatikus kilométeróra-lenullázó mutatvánnyal szórakoztassa a nézőközönséget.

A további távon többször szétszakadt, majd újra összeállt a csapat. A frissítőpontokon pROF kolléga high tech módon egy papírlapról pontos tájékoztatást adott a pillanatnyi lemaradásról, ami egyre inkább nőtt a tervhez képest. Látszott hogy sokan még év eleji formájukat mutatják és nem tett jót a sok elfogyasztott karácsonyi bejgli sem.

A természet sem fogadta kegyeibe a kerékpárosokat. Metsző széllel kellet megküzdeniük, miközben hamvas fehér bőrüket a nap kíméletlen sugarai égették.

R0fike fogcsikorgatva tűrte a megpróbáltatásokat, azonban az egyik gyilkos emelkedő kiszívta utolsó erejét is, ezért önkritikát gyakorolva visszafordult. Nemhiába kérem ez egy nagyon brutális verseny.

Egyszercsak hatalmas dörrenés hallatszott. Elárulhatom nem az arab terroristák voltak a tettesek. A technika kezdte megadni magát. Istyu papa kapott egy látványos durrdefektet Kanga orra előtt. A mezőny szolidárisan bevárta a pár perces kerékcserét és máris suhant tovább a csapat.

Innentől már csak a szél borzolta a kedélyeket. A nézők tévesen Dandruff nevét festették fel az aszfaltra, pedig ő nem is indult. Később olyan információk birtokába jutott hírügynökségünk, hogy az előbb említett kerékpáros önkezével hagyott nyomot az utókor és a balatonkerülők számára.

KissCADMan-t a rajongói egyszerűen csak madárcsontú, 60 kilós hegyimenőnek titulálják (by Dandruff) Nem cáfolt rá hírnevére és a hatalmas szembeszél ellenére az utolsó pozícióból küzdötte fel magát az élre. A Keszthely előtti szakaszon Andorral elléptek a csapattól és a kerékpárúton felbukkanó gömbölyded formák vizuális hatásától megvadulva 35-ös tempóban gyűrték le a pihenő előtti utolsó kilométereket.

Mindeközben Istyu papát az Első Magyar Kerékpárút Építő Gmk által kivitelezett tankcsapda állította meg a tekerésben. A cég mérnökei a legfejlettebb tervezési módszerek segítségével az egyik derékszögű kanyarba bravúros módon beépítettek az út felszínéből jelentős mértékben kiemelkedő aknafedőt. Ez a nem várt kis trükk Istyut az út melletti zöldövezetbe irányította.

Keszthelyről gyors energiafeltöltés után távozott a kis csapat. Ködmön bácsi nagyon figyelt az edzői utasításokra és próbált a megfelelő intenzitással tekerni. A frissítőpontokon hatalmas mennyiségű szénhidrátot pusztított el, vagyis zabált egész nap. Később újra szétszakadt a mezőny, ami csak egy óra múlva a fagylaltozónál találkozott újra össze. Innen indult az igazi küzdelem. Mindenki mozgósította utolsó energiatartalékait.

Obor annyira kirobbanó formát mutatott, hogy a nap folyamán több szál cigarettával próbálta tüdejét kevésbé hatékony munkára ösztönözni.

A verseny utolsó szakaszában kiélezet harc folyt a jó helyezésekért. Kisködmön topiktárs többször is próbálkozott szökéssel, de hasztalan. A boly mindig befogta. Mint utólag riporterünknek elmondta, jó erőben érezte magát, de hiányos helyismerete révén többször elveszett, ezért inkább bevárta üldözőit.

Utolsó szökésénél azonban résen volt pROF és Obor a Grupetto csapatból. Egyre fokozták a tempót egészen 40 km/h-ig. Gondolták, bemutatnak egy "hiperűrsebeséggel ledózerolunk 3-an egy autót az árokba" című mutatványt, azonban az utolsó pillanatban a szűk úton inkább lehúzódtak a padkára, így oda lett a jó tempó, viszont az autós így megmenekült a biztos haláltól.

A híresen jó minőségű utakon hőseink szélvészként száguldottak tova, azonban alattomos módon pár kátyú és fekvőrendőr is eléjük ugrott. Itt megvillanthatták technikai tudásukat, amint nyusziugrásokkal (szakzsargonban: bunny hopp) abszolválták a nehézségeket. A levegőben egymás mellett úszó kerékpáros látványától az Eurosport helikopteres operatőrének elállt még a lélegzete is. Az égi csatorna műsorát megszakítva élő egyenes közvetítést adott a helyszínről.

pROF hatalmas száguldását elősegített kerékpárja is, aminek vázcsövén megfigyelhető volt egy úgy nevezett Pukli is. A hozzáértők ezt valami aero elemként emlegették. Mindig csak a nagyzolás. Na jó, azért nem annyira csúnya az a kék bicaj.

Mindeközben a papa csapat hihetetlen taktikai bravúrról tett tanúbizonyságot. Hagyták hadd rohanjanak a fiatalok. Ők a rövidítő utak ismeretében biztos tempóban haladtak a cél felé, miközben az élboly elbizonytalanodva ácsorgott egy útkereszteződésben. A fiatalok a nagy ácsorgás, cigiszünet után gyilkos tempóban váltott vezetéssel rohamoztak. Siófok közelébe ért a csapat, amikor R0fike bázisparancsnok helyzetjelentést adott, arról hogy megszülettek a győztesek. Andor és Istyu papák teljesítették a távot elsőként.

A rajt - cél zónában tevékenykedő karbohidrát feltöltő csapat (Gabi - Éva) a verseny közben a NASA-tól zsákmányolt titkos recept alapján magas tápértéktartalmú regeneráló étel különlegességet készített. Ezt a hazai szakirodalom nokedlis paprikáskrumpli néven jegyzi.

Írhatnék még Dezső macskáról, Istvánról a gondos házigazdáról és kerékpáristállójáról, de elfogyott a kilóbájtom, elkopott az újam. Ezért ezeket a témákat megtartom a következő őszi B200 túrabeszámoló alkalmára.
Mert ide visszajövünk, az biztos.

Kedves olvasók gondoljanak bele nem kis sportteljesítmény volt a versenyzők részéről, hogy körbekerültek egy tengert, még akkor is ha az a Magyar Tenger, a Balaton volt.

Idő
Táv
Átlag
Max
9:00
205,5
22,8
53,5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések